Sluit je aan bij andere lezers die gepassioneerd zijn over RPA en AI.
Bedankt! Je staat op onze nieuwsbrief lijst.
Oops! Er is iets fout gegaan met het verzenden van het formulier. Probeer het nog eens.

Hoe technologie de economie beïnvloedt

Gerald Been
minuten leestijd
DOOR
May 27, 2020

Het wordt schrijnend duidelijk in de huidige crisis dat onze economie afhankelijk is van een groot spectrum aan factoren. De stuwende kracht van data en de mogelijkheden van Artificial Intelligence maken onder andere het speelveld voor economen ingewikkeld. Kunnen we deze factoren beter in kaart te brengen? We bespreken het met Hans Stegeman van Triodos Investment Management.

Als Head of Investment Analysis and Economics aanschouwt Stegeman de invloed van innovaties van dichtbij en kan hij vertellen hoe marktbewegingen worden ingeschat. In het gesprek komt naar voren hoe beleggers nieuwe technologieën beoordelen. Zien mensen er het nut van in, heeft de technologie een maatschappelijke betekenis? Veel van deze vragen zijn essentieel om de impact op onze economie te kunnen voorspellen.

Dit is nodig omdat op veel vlakken technologie de koers van onze samenleving bepaalt. Onder andere met invloeden op het rendement van arbeid, onze welvaart en de algemene levensverwachting. Daarom is het belangrijk vanuit verschillende perspectieven te kijken naar de mogelijke implicaties van een ontwikkeling. Door alleen te focussen op het economische aspect, is het moeilijk in te schatten hoe breed de gevolgen kunnen zijn.

Neem bijvoorbeeld een stoommachine; destijds had niemand verwacht dat deze technologie de start van een nieuw tijdperk zou inluiden. In de eerste toepassingen was het design van een koets namelijk nog sterk aangehouden. Uiteindelijk, bij het creëren van de trein, werden er pas na een paar iteraties wagons achter geplaatst. Mensen zijn simpelweg niet in staat om direct alle mogelijkheden van een nieuwe technologie in te zien. 

Kijkend naar de actuele ontwikkelingen geeft Stegeman aan dat er nieuwe “stoommachines” naderen. Hij vermoed dat we dit kunnen verwachten bij elektrificatie en het inzetten van data en AI. Vooral de laatste technieken zullen onze hedendaagse manier van werken blijvend veranderen: gestandaardiseerde en repetitieve handelingen kunnen worden geautomatiseerd. Het zal echter niet stante pede voor veel werkloosheid zorgen, banen als huizen schoonmaken of kapsels knippen zijn nog niet klaar voor automatisering. Daarbij zullen, in de synergie met onze veranderende samenleving, nieuwe banen ontstaan.

Wil je de hele podcast met Hans Stegeman luisteren? Klik dan hier

Gerald Been
DOOR
Managing Partner
Gerald staat aan het roer van Node1. Met zijn sterke visie, analytische blik en technologische expertise weet hij in elk project de bottleneck te ontdekken en te weerleggen. Een project is pas geslaagd wanneer zowel meetbare als voelbare verbeteringen zijn gemaakt.

Klaar om je bedrijf te digitaliseren?

Stuur een bericht aan
Karim van den Wijngaard
of laat je contactgegevens achter.
Bedankt! We hebben je bericht ontvangen!
Oops! Er is iets fout gegaan met het sturen van je bericht.
Aanbevolen inzichten
Deze website gebruikt cookies om je de beste gebruikerservaring te geven. Door het gebruik van de website stem je in met ons gebruik van cookies. Lees meer
Ik begrijp het