Sluit je aan bij andere lezers die gepassioneerd zijn over RPA en AI.
Bedankt! Je staat op onze nieuwsbrief lijst.
Oops! Er is iets fout gegaan met het verzenden van het formulier. Probeer het nog eens.

Het belang van communicatie binnen digitale projecten

Gerald Been
minuten leestijd
DOOR
February 18, 2020
Innovatie, transformatie, communicatie. Als we inzoomen, wat is dan de essentie van elk van deze termen voor de mensen die hier op dagelijkse basis mee te maken hebben? Deze definities hebben meer overeenkomsten dan je zou denken en tijdens mijn tijd binnen Node1 heb ik dit terug zien komen binnen de projecten die we uitvoeren.

Het onderliggende principe voor elk van deze termen is duidelijkheid creëren. Met name in complexe projecten waarbij allerlei verschillende actoren van marketing tot back-office zijn betrokken is het essentieel om te begrijpen hoe deze begrippen zich tot elkaar verhouden. Om je goed staande te houden als Digital Consultant is het daarom van belang om dit onderliggende principe te snappen en door te vertalen naar de praktijk.

Wat is communicatie?

Terwijl iedereen begrijpt wat het woord communicatie betekent, is het aan de andere kant lastig om het begrip toe te passen op een situatie of een proces. Met name in complexe omgevingen met veel stakeholders en waar het bedrijfsleven, de IT en de klant haaks op elkaar staan, kan het erg complex worden om ervoor te zorgen dat de neuzen de juiste kant op staan.

In bovenstaande afbeelding wordt getoond hoe je de situatie zou willen zien: een gezamenlijke actie van de verschillende belanghebbenden om elkaar te begrijpen. Als een van de betrokkenen zijn handen van het begrip afhoudt, zal dat er voor zorgen dat de essentie en effectiviteit van het overbruggen van de kloof verloren gaat. Daarom moet er goed worden nagedacht over wie er wordt betrokken binnen duidelijke communicatie, op welke manier en standaard willen we dat gesprekken plaatsvinden? Dat zijn enkele vragen die naar boven komen bij deze vrij ‘vage’ term, maar het laat wel zien dat het een belangrijke onderliggende factor is voor het creëren van duidelijkheid.

Het gezamenlijk overbruggen van de communicatiekloof

Stop met het jargon

Als we communicatie relateren aan onze professionele ervaringen, kunnen we allemaal wel momenten naar voren halen waar een stuk extra begrip heel wat lastige situaties had kunnen voorkomen. Met name binnen digitale projecten waarbij er naast een advies functie, ook een rol ligt voor het introduceren en onderwijzen van de klant, valt of staat deze opdracht bij het overbrengen van een duidelijke boodschap. De manier hoe deze boodschap wordt overgebracht is door middel van taal en vanuit onze achtergrond en ervaring zijn we gewend om moeilijke woorden te gebruiken voor het uitleggen van simpele concepten. In het geval van innovatie, praten we eigenlijk nergens anders over dan het inbrengen van ‘verandering’. Digitale transformatie is niet meer dan het effectief gebruiken van technologie voor het verbeteren van bedrijfsprocessen voor bepaalde betrokkenen. Waarom leggen we het niet uit in deze hoedanigheid en kunnen we het menselijk houden?

Bedrijven worden gebouwd op het verkopen van een gedachte of geloof, wat naar buiten toe wordt gecommuniceerd met woorden om dit over te brengen. Daarom is het erg voor de hand liggend om complexe woorden en termen te gebruiken om een sterke indruk achter te laten en mensen mee te nemen in het verhaal van je bedrijf. Het enige dat we hierbij vergeten is om deze manier van presenteren niet mee te nemen binnen de samenwerking naar de klant toe. Natuurlijk zullen we bepaalde nieuwe concepten en termen introduceren om het beestje bij de naam te kunnen noemen, maar begrip wordt gecreëerd door het versimpelen en ontleden van de begrippen. Uiteindelijk zullen de medewerkers en klanten, wie vaak het meest ondervinden van een digitaal project, mee moeten worden genomen en begrijpen wat de resultaten voor hen betekent. Daarom is het belangrijk om op het juiste moment uit het jargon te stappen en ervoor te zorgen dat we niet verliezen wat we probeerde op te lossen: duidelijkheid.

Maak het persoonlijk

Daarentegen, waarom kunnen we ons niet richten op het persoonlijk maken van communicatie? Het onderhouden van een omgeving waar transparantie een principe is en er geen domme vragen gesteld kunnen worden. Betrek de mensen wie daadwerkelijk impact ondervinden van je werk en zorg dat men begrijpt wat de verwachtingen en voortgang is van waar je mee bezig bent.

Natuurlijk hebben we te maken met een ander containerbegrip dat cultuur wordt genoemd en ervoor zorgt dat er bepaalde processen en opvattingen reeds bestaan. Echter, als we bewust zijn van onze eigen intenties en nadenken over wie we daadwerkelijk moeten betrekken, dan kunnen we projecten al een heel stuk meer gestroomlijnd maken. Een paar principes die ik ben tegen gekomen bij Node1 vatten dit op een erg toegankelijke manier samen:

1. Kleine gebaren maken het verschil. Als je met mensen in gesprek gaat, vraag naar hoe het met hen gaat en wees oprecht geïnteresseerd. Dit kan al een groot verschil maken om je boodschap    over te brengen.

2. Begrijp wanneer je aardig en/of streng moet zijn. Gegeven de context hoeven we niet altijd mensen aan te spreken op een formele manier. Door te relateren aan hoe je wilt begrepen worden, kan je afwegen hoe je een gesprek in gaat.

3. Eten verbindt meer dan woorden. Neem wat lekkere snacks mee om je menselijke kant te laten zien!

Gerald Been
DOOR
Managing Partner
Gerald staat aan het roer van Node1. Met zijn sterke visie, analytische blik en technologische expertise weet hij in elk project de bottleneck te ontdekken en te weerleggen. Een project is pas geslaagd wanneer zowel meetbare als voelbare verbeteringen zijn gemaakt.

Klaar om je bedrijf te digitaliseren?

Stuur een bericht aan
Karim van den Wijngaard
of laat je contactgegevens achter.
Bedankt! We hebben je bericht ontvangen!
Oops! Er is iets fout gegaan met het sturen van je bericht.
Aanbevolen inzichten
Deze website gebruikt cookies om je de beste gebruikerservaring te geven. Door het gebruik van de website stem je in met ons gebruik van cookies. Lees meer
Ik begrijp het