Sluit je aan bij andere lezers die gepassioneerd zijn over RPA en AI.
Bedankt! Je staat op onze nieuwsbrief lijst.
Oops! Er is iets fout gegaan met het verzenden van het formulier. Probeer het nog eens.

Cognitive automation: zo ziet de toekomst van development eruit

Karim van den Wijngaard
7
minuten leestijd
DOOR
September 30, 2021

Cognitive automation: zo ziet de toekomst van development eruit

Het is een opwindende tijd om in IT te werken. Langzaamaan krijgen we een idee hoe low- en no-code development, Robotic Process Automation (RPA) en AI binnenkort bij elkaar komen om een revolutionair nieuwe manier van automatisering te vormen. Tegelijkertijd is het nog best lastig om uit te leggen hoe die revolutie er dan uit gaat zien. In dit blog wagen we een poging.

Bedrijven zijn continu op zoek naar effectievere en efficiëntere manieren om IT-projecten tot een goed einde te brengen. Een klassiek IT-project begint meestal met een uitgebreide analyse. Daarna volgen een architectuur- en ontwerpfase. Dan pas kan er gebouwd, getest en uitgerold worden. Agile werken heeft dat proces natuurlijk wel veranderd, maar het basisprincipe van analyseren-ontwerpen-bouwen-testen-uitrollen verdween daarmee niet. Ook niet met de komst van low-code en no-code. De combinatie tussen low- en no-code, RPA en AI biedt nu zicht op een echt alternatief, een totaal andere manier van software ontwikkelen.

Het menselijk paradigma

Cognitive automation, zoals het ontwikkelen met AI gedoopt is, verandert het paradigma compleet. Dat gaat nu nog langzaam, maar wel steeds sneller. Je weet waarschijnlijk dat RPA ideaal is om menselijke taken te automatiseren die altijd hetzelfde zijn, vaak voorkomen, meer op regels gebaseerd zijn dan op analyse en creativiteit en die relatief vaak misgaan. Die automatisering gaat vanaf de gebruikerskant, dus zonder in te grijpen in de backoffice. Dat zorgt dat RPA werkt over systeemgrenzen heen en zonder ingewikkelde integratieprojecten.

Maar dat is pas het begin van het verhaal. Het vervolg is nog veel interessanter. Bij het toepassen van RPA hoeven we ons nauwelijks druk te maken over het achterliggende systeemlandschap en kunnen we dus veel meer aandacht hebben voor hoe mensen echt hun werk doen. We automatiseren, zoals dat heet, vanuit het ‘menselijk paradigma’, waarbij we ‘digitale collega’s’ bouwen in plaats van applicaties, integratielagen en databases. We bouwen als het software-oplossingen die taken volbrengen zoals mensen het zouden doen.

Door op deze manier naar automatisering te kijken, kun je de analyse- en ontwerpfases radicaal inkorten en snel beginnen met automatiseren.

Het begint met kennis

Maar veel IT-afdelingen hebben nog weinig kennis over people emulation, zoals deze benadering soms genoemd wordt. De meeste IT-managers realiseren zich bijvoorbeeld onvoldoende hoe makkelijk het is om AI te gebruiken als onderdeel van dit soort oplossingen. Waar je in een klassiek IT-project tekst- of afbeeldingsherkenning en andere vormen van machine learning handmatig moet integreren, zijn die op een platform als UiPath standaard part of the deal.

AI bouwt mee aan de oplossing

Sterker nog, ze dragen steeds vaker een steentje bij aan het bouwen van de oplossing. Door continu data te verzamelen over je bedrijfsprocessen (process mining) en over het werk dat mensen lokaal op hun pc doen (task mining) verzamel je zoveel data over je processen, dat algoritmen al vrij aardig kunnen voorspellen welke automatisering op welke plek in het proces het meeste waarde zal leveren. De oplossingen die mens en software zo samen maken, is al lang geen ‘scriptje’ meer dat als tijdelijke oplossing kan dienen tot de ‘echte software’ af is. Deze intelligente platforms leveren volwassen, robuuste, onderhoudbare en schaalbare technische oplossingen op die uiteindelijk de ruggengraat zullen vormen van alle bedrijfsprocessen.

Nog genoeg te doen

Dat betekent helemaal niet dat developers straks zonder werk zitten. Integendeel. Net zoals RPA niet per se zorgt voor minder werkuren, maar vooral de menselijke inzet verschuift van herhalend werk naar creatief en empathisch werk, komen developers bij cognitive automation eindelijk vrij om een bijdrage te leveren aan de snelle innovatie die in veel bedrijven hard nodig is om bij te blijven.

Karim van den Wijngaard
DOOR
Digital Consultant
RPA draait niet alleen om robots bouwen maar ook als een aanzet om processen te standaardiseren en te optimaliseren, waardoor zijn werk veel gevarieerder en socialer is dan hij had verwacht!

Klaar om je bedrijf te digitaliseren?

Stuur een bericht aan
Karim van den Wijngaard
of laat je contactgegevens achter.
Bedankt! We hebben je bericht ontvangen!
Oops! Er is iets fout gegaan met het sturen van je bericht.
Aanbevolen inzichten
Deze website gebruikt cookies om je de beste gebruikerservaring te geven. Door het gebruik van de website stem je in met ons gebruik van cookies. Lees meer
Ik begrijp het